Laatste dag in de Provence

We worden wakker met een strakblauwe lucht en typisch Provençaalse wind: soms stormachtig en dan weer lieflijk. De plastic villa tocht aan alle kanten en de luxaflex bij het keukenkraan bezwijkt bijna. Van dat weer dat je je vergeet in te smeren en daar heb je dan ’s avonds spijt van. Alvast wat inpakken en hier en daar de plastic villa schoonmaken op straffe van 90 euro.

Laatste dag in de Provence

Speciaal voor deze eindschoonmaak plastic handschoenen en een witte fles met spray van iets aangeschaft. Minutenlang stond ik voor het schoonmaakschap om eens uit te vinden waar onze Franse vrienden hun huis mee reinigen. De kwestie was avec ou sans javel. Geen idee, dus ik nam de meest aansprekende fles voor een prettige prijs en allez, aan de slag. Na 1x sprayen was het me duidelijk wat javel is. Chloor  😉 de plastic villa ruikt nu als nooit tevoren, de spinnen zijn gevlucht net als die XL enge krekels en sprinkhanen. Supereffectief die Apta Javel! Het milieu niet meegerekend. Maar dat maak ik goed onze volgende stop: 4 dagen op een duurzame camping waarvoor ik speciaal ecologische vaatwastabletten heb aan moeten schaffen. Er is een vaatwasser ja, om alvast weer aan de luxe van thuis te wennen. Aan de ontbijttafel vanmorgen ging groot gejuich op toen bleek dat de afwasbeurten des avonds vanaf morgen voorbij zijn. Wat kwam er ook alweer na de patatgeneratie en de achterbankgeneratie?

Bier

De dag eindigde op het terras met WiFi en Affligem van de tap. Nu drink ik al jaren geen bier maar een paar weken terug probeerde ik een natte (of een zatte, ik onthoud het niet) van Brouwerij ’t IJ bij Rosa & Rita in Amsterdam. Dat mogen mijn collega’s graag drinken en naast de vrolijke namen zagen de biertjes er feestelijk uit. Die biertjes blijken heerlijk! Zo kan Affligem nu ook in het rijtje de moeite waard 😉

Campingregels

Op de camping heb ik een hoop geleerd, bijvoorbeeld dat je bijna geen kleding mee hoeft. Een bikini en een joggingbroek is voldoende. De eerste dag zie je mensen nog netjes aangekleed naar het zwembad komen of naar de receptie, maar dat blijkt al snel teveel moeite. Dames kunnen volstaan met bikini en badslippers. Als je wilt kun je bevallig je handdoek of liever je hippe hamamdoek omknopen. Heren kunnen toe met zwembroek en slippers. Of espadrilles. In Frankrijk al decennia voor 2,50 euro in de supermarkt te koop en deze zomer ook een hit in Nederland. De heren kunnen de t-shirts ook thuis laten zo viel me op. Blote basten zijn de norm, ook aan tafel en des avonds.

Handdoekje leggen, niemand zeggen

Handdoekje leggen doet iedereen en dat werkt. Al zit er de hele dag niemand op een zonnebed, het feit dat er een handdoek ligt is heilig. Verder is het de bedoeling dat je je schoenen/slippers uitdoet buiten het zwembad. Daarna waad je door een ijskoud voetenbad en als je het bad verlaat, staan daar je slippers geduldig te wachten. Goed systeem dat 13 dagen feilloos functioneerde. Tot ik op de laatste dag mijn slippers miste. Dom om me heen kijkend, twijfelend welke slippers ik aan had, waren ze toch echt verdwenen. Irritant, want hoe loop je over grind honderden meters naar je plastic villa? Echt niet met blote voeten. En om nou een paar slippers terug te “lenen”, nee dank je. Het is geen fiets. Nog 3 keer ben ik bij de slipperzee gaan kijken maar geen grijze Havaianas maat 39.
Aan deze gewoonte doe ik niet meer mee. Slippers in de tas volgende keer en gewoon mee naar binnen nemen. De handdoekregel beviel me wel 🙂
Bron afbeelding: Flickr

Gepubliceerd door

Ingeborg

Op reis in dit leven, als moeder, als vrouw, als mens, deel ik graag wat ik zoal tegenkom. Op het gebied van eten, werk, reizen, kinderen, wonen in de Vinex en dromen. Leuke en inspirerende dingen & soms ook minder leuke ervaringen.