Anselm Grün

Zit van alles te lezen over leiderschap. Kom ik Anselm Grün tegen. Nooit van gehoord wellicht? Ik ook niet, tot vorig jaar. Voor alles is een tijd blijkt. Anselm Grün is monnik. Een Duitse monnik en wel bij de Benedictijner abdij Munsterschwarzach. Hij is 66 jaar oud, de meest gelezen spirituele auteur van het westen, heeft meer dan 200 titels op zijn naam die in 33 talen zijn vertaald. En hij gaf deze zomer lezingen in NL. Die heb ik gemist, maar gelukkig heeft de bibliotheek zijn boeken en die lopen niet weg.
Even wat wijsheden uit het boek Grenzen Stellen van Anselm Grun delen:

Grenzen stellen # naar buiten en naar binnen toe # aan jezelf en aan anderen # grenzen beschermen # ontplooiingsruimte # balans tussen autonomie en verbinding # voorkom (te) hoge eisen stellen aan jezelf #

Niets meer aan toevoegen. Food for thought: prettig weekend!

Benedictus (480 – 547)

Ik moest ook 2 x kijken om te beseffen hoe lang geleden Anno Domini 480 is. Toen werd Benedictus geboren en hij heeft wijze dingen bedacht. Dat las ik net op www.simplifylife.nl Hier komt de wijsheid:

“De basis voor Benedictijns timemanagement zijn de drie kloostergeloften die aan Benedictijns spiritualiteit ten grondslag liggen en twee vaardigheden die daarin van belang zijn. De eerste kloostergelofte is stabilitas. Die houdt in dat je niet wegloopt voor datgene wat je te doen staat, maar er juist een verbinding mee aangaat. Dat kan in het groot, met je werkgever, team of afdeling, maar ook in het klein, met je taak of verantwoordelijkheid die je te doen hebt en die aandacht van je vraagt. De tweede gelofte heet conversation morum en betekent dat je steeds en dagelijks opnieuw je houding en levensstijl een beetje verbetert. Het gaat om kleine stapje, ‘alles in een keer’ lukt niet en hoeft niet. Obedienta houdt de kunst in van aandachtig luisteren en van harte daadwerkelijk respons geven.”

Mooi he? En zo 2011.

(S)Topvrouw!

Even een paar rake teksten: “Eén van de redenen dat een vrouw geen topvrouw maar een stopvrouw wordt, is onzekerheid. Iets dat er van nature al inzit of door de opvoeding is ingeslopen. “Een gebrek aan richting en visie zorgt ervoor dat vrouwen op die glibberige weg naar boven afglijden. Het kunnen maken van fundamentele keuzes en ver weg kunnen stellen van doelen , zorgt ervoor dat vrouwen met doorzettingsvermogen er dan ook echt komen. Heel belangrijk is dat je steeds uitspreekt waar je goed in bent en waar je naartoe wilt. Veel vrouwen stappen niet uit hun comfortzone of zeggen luid en duidelijk: dit is wat ik bijdraag. Hier is sprake van het brave meisjessyndroom; de perceptie dat als je je werk goed doet, je automatisch opgemerkt zult worden. Nodige profilering om verder te komen, ontbreekt. Vrouwen zetten resultaten vaak neer als teameffort, maar zeggen nooit dat iets specifieks hun verdienste is.”

En nog eentje:

Ook zijn er een hoop vrouwen die niet kunnen kiezen tussen de verschillende levenssferen: zoekende vrouwen die over zaken twijfelen en hun leven laten afhangen van externe factoren als wat als. Bij stopvrouwen ontbreekt autonomie. Zij willen het voor iedereen goed doen en blijven schipperen. De media spelen hierbij een versterkende rol. Meningen over vrouwen worden vaak publiekelijk tegen elkaar uitgespeeld, terwijl er natuurlijk, net zoals bij mannen, geen homogene groep bestaat.

Bron: Stopvrouw versus topvrouw: onthullend boek van Carolien Bijen – Frankwatching

Toch maar een quotum? Even aan Neelie vragen.

En meer over dit boek even klikken.

Greetzzzz

Cool he? Nou ,zo druk zal het 20 mei a.s. in de lucht niet zijn boven Houten denk ik, maar je weet maar nooit. Voor mijn verjaardag vorig jaar een memorabel cadeau gekregen en het wordt tijd om dromen in daden om te zetten. Iets met Dromen, Durven, Doen (een aanrader).

Dus geboekt en we gaan varen! Word vervolgd tzt met foto’s en verhalen.

Beer

 

Ff bij de bieb het boek “De strategie van de beer” geleend. Een makkelijk te lezen boek met wijze lessen. Heel fijn. Bijv. doe belangrijkste dingen eerst. Of kijk eens hoeveel petten je op hebt: kok, wasvrouw, poetsvrouw, zakenvrouw, moeder, vriendin, taxichauffeur en nog wel tig petten. Tip van de beer: doe een paar petten weg. Besteed die taak uit. Ruimt lekker op in je hoofd. We gaan verder: laat je niet beetnemen door tijddieven. Mensen en dingen die je energie en je tijd als het ware stelen en jou niets opleveren. En er zijn veel tijddieven en ze zijn alom aanwezig! Volgende punt: concentreer je op 1 ding tegelijk. In berentaal: concentreer je op je buit. En op niets anders. Wist je dat je een uur per dag aan tijd kunt winnen  als je ’s avonds de volgende dag even doorloopt? Dat is snel verdiend!

De strategie van de Beer is al uit 2005 en er zijn 3 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 20 talen. Wauw. Goed nieuws lijkt me. Het gezelschap krachtige, kalme, gefocuste medemensen dijt uit. Good company! Gauw verder lezen.