Een maand lang niets kopen als uitdaging

Eind januari was mijn moeder jarig. En zoals dat gaat heeft ze eigenlijk geen wensen, althans geen wensen die bij Bol.com te bestellen zijn. Maar beleving is wel online te bestellen dus dat doe ik. We nemen mama/oma een middag mee uit. En ik weet zeker dat ze er veel meer lol van heeft dan een bos bloemen of een pot crème, want de voorpret (of is het stress?) is zojuist begonnen. Ik heb haar net verteld dat ze haar agenda op 20 januari des namiddags vrij moet houden. En dat ze thuis wordt gebracht. Altijd fijn als je 71 wordt.

Een paar keer las ik al over mensen die uit principe of als uitdaging geen (nieuwe) spullen meer kopen. 1 Gezin ging deze uitdaging aan voor een jaar en in LOF nr 25 staat Kim van Dijk die medeoprichter is van Buynothingnew. Afgelopen oktober was de eerste Buy Nothing New maand maar ik hoop dat Kim en consorten in het begin van 2013 weer met zoiets komen. Dan ga ik de uitdaging aan. En nee, ik kan me niet opsluiten in een klooster om er na 4 weken uit te komen als winnaar. Het gewone leven gaat gewoon verder met te klein geworden t-shirts van Leonoor en Karel die toch echt nieuwe schoenen nodig heeft voor sport, voetbal, tennis of weet ik veel.

Voor Sinterklaas overwoog ik ook om vooral uitjes te geven: naar de film, bonnen voor de Efteling of Burgers Zoo of een bioscoopmiddag thuis, maar dat is schier onmogelijk met 2 kinderen die nog heilig in de Sint geloven. En onder de kerstboom lagen ook al wat pakjes, dus dit plan verschuift naar 2013. Zwemmen, naar het museum of voorlezen als cadeau: ik ben benieuwd of het werkt.

Blackstone of hippe schoenen made in Holland

Schoenen. De meeste dameskasten puilen er mee uit. De mijne niet natuurlijk. Ik had me voorgenomen te wachten op de uitverkoop. Beter voor mijn zakgeld. Maar op de dag na het Sinterklaasfeest op “papa’s werk” belandden we in Maarssen. En daar zit een prachtige schoenenzaak: Telkamp. Even kijken mag ik altijd wel want de meeste schoenen en laarzen pas ik toch niet. Als je met orthopedische zooltjes door het leven mag en aan iedere voet bent geopereerd, is de selectie vanzelf overzichtelijk.

Blackstone of hippe schoenen made in Holland

In het oog springen geweldige laarzen van Sendra. Kort, lang, met bloemen en bijv in prachtig groen. Zelfs een slangenleren versie zie ik, top. Gelukkig pas ik ze allemaal niet dankzij de orthopedische zooltjes. Die vond ik bij aanschaf duur, namelijk 135 euro en geen cent van de verzekering terug, maar bij nader inzien hebben die zooltjes me al heel wat laarzen bespaard. Naast de Sendra’s staan nog mooiere laarzen, want donkerblauw met geborduurde bloemen. Echt een kunstwerk. Dat blijkt ook als ik de prijs zie: 575 euro. Pardon? Ze blijken van het merk Mexicana en maat 40 is te groot en maat 39 kom ik niet in. Het zijn wel echte museumstukken, handgemaakt net als Sendra maar zeg maar de verbeterde versie ervan. Dat verklaart de prijs, zegt de verkoopster.

Mooi volgens Karel

Karel loopt op een schap af en draagt een stoere, platte schoen aan. Kijk mama, deze vind ik mooi. Ik kijk met hem mee en zie een plank vol met dit soort schoenen. Probeer ze maar zegt hij. Dat doe ik. En ik doe ze niet meer uit. Een keer eerder heb ik een schoen gepast die zo lekker zat dat ik ze niet meer uitdeed voor ze uiteen vielen. Toen was ik 13 en kocht ik van mijn eerste kleedgeld nieuwe schoenen. In Woerden. Blauwe bootschoenen.  Die heb ik helemaal afgelopen, nooit blaren of pijn gehad, ze waren iedere gulden waard.

In dubio

Minuten loop ik door de winkel, zal ik wel, zal ik niet? Leonoor verveelt zich allang en ligt op de grond alles gade te slaan. Naast mij vraagt een dame of de verkoopster een paar schoenen een uur apart wil houden. Dat lijkt me wat, dus ik vraag hetzelfde. Met dat ik mijn dochter van de grond vis en mijn oude laarzen aan wil doen, beslis ik. Naar de kassa, de oude zooi in een tas en tegen de verkoopster zeg ik “ik houd ze aan”. Sindsdien dribbel ik de wereld rond op ultrahippe Blackstones blijkt. Half Maarssen loopt ermee en de rest van Nederland want ze zijn overal bijna op, ook online. Geen centje pijn en altijd warme voeten, wat een aanwinst. Nu blijken ze ook nog made in Holland. Draag ik ook mijn steentje bij aan de economie.

Yumeko (h)eerlijk beddengoed van Hollandse bodem

“Hoe schrijf je dat?”, vraag ik mijn oud-collega van ING die expert is in duurzame vraagstukken. “Yumeko”. Hij is op bedrijfsbezoek geweest en vertelt enthousiast over het mooie en fairtrade beddengoed dat zij maken. Eenmaal thuis na onze koffiedate bij Starbucks google ik Yumeko. Klinkt als een Japans restaurant maar het is hartstikke Hollands. (H)eerlijk beddengoed van Hollandse bodem. Nou ja, hier bedacht en in Azië gemaakt. Met respect voor mens, aarde en dier, dus zo goed mogelijk. Geweldige site en ik verdwaal in blogs over schapen, gifvrij katoen en weelderige foto’s van dekbedden en badhanddoeken, alles ecolicious. Het liefst bestel ik alles en smijt het bestaande als zijnde oud de deur uit. Maar dat is nou ook niet echt duurzaam te noemen.

Yumeko (h)eerlijk beddengoed van Hollandse bodem

De zomer breekt aan en dochterlief drijft ’s nachts zwetend haar bed uit. Of wordt ’s ochtends met natte haren wakker. Ik zie mijn kans schoon en surf naar de Yumekosite. De grote vervangactie begint met een zomerdekbed van katoen voor ons meissie. Ze is helemaal blij met haar nieuwe dekbed en als er een roze overtrek op mag is het feest compleet. Voortaan slaapt ze heerlijk en als ik haar ’s avonds nog even slapend bewonder zijn er geen zweetdruppels en natte haren meer te zien. Dat slaapt een stuk rustiger.

Voor ons trap ik mijn Yumeko-vriendschap af met een superwit en superzacht tweepersoonshoeslaken. Gewassen of niet, het voelt even zacht aan als de eerste keer. Heerlijk! En het past. Meestal moet ik behoorlijk mijn best doen om een hoeslaken om die fijne dikke matrassen heen te krijgen, met dit hoeslaken is er geen gedoe.

Quattre stagioni: van herfst naar winter

De zomer gaat over in de herfst. En zoonlief moppert dat hij het koud heeft en net zo’n dik dekbed wil als ik heb. Eigenlijk wil hij graag met mij van bed ruilen, maar er zijn grenzen. Vind ik. Ik bedenk een list. Als ik nu weer eens romantisch ons 2-persoonsdekbed van stal haal, dan kan Karel mijn dikke dekbed lenen. Bij Yumeko hebben ze dit:

Zeg maar een overtrek van lichtgrijs t-shirtstof en mooie bruine knoopjes die het helemaal afmaken. Eenmaal besteld is het pakket snel in huis en ruikt naar lavendel. De hoes ruikt echter wat minder lieflijk, dus eerst in de was. Nu ligt ie op ons bed te pronken. En wij eronder.

Slaapt een eco dekbed lekkerder?

Jazeker. Zegt Yumeko op de site. “Omdat we alleen de mooiste materialen gebruiken, waarvan de eigenschappen veel beter tot hun recht komen, omdat er geen nare chemicaliën worden gebruikt. En ondertussen is het ook heel fijn om te weten dat uw eco dekbed de wereld wat mooier maakt. Geen mensonterende arbeidsomstandigheden, geen dierenleed en geen grote hoeveelheden gif. Dubbel lekker slapen, noemen wij dat.”

Daar sluit ik me bij aan. Op de verlanglijst dus de rest van de Yumeko-collectie inclusief de handdoeken en vooral dit dekentje: 100% merinowol.

Want naast fan van Yumeko ben ik ook fan van merino wol, maar dat wordt een volgend blog.

 

P.S. Yumeko laat weten dat het beddengoed in het transport een rare geur opliep, maar dat is nu opgelost. Voortaan dus naar lavendel geurende spullen bij je thuis gebracht. En als klap op de vuurpijl de volgende dag een kaartje (ja, een old fashioned papieren kaartje!) in de bus om me te bedanken voor mijn interesse voor Yumeko.

Hebbeding

 

Echt een mooie foto ervan lukt me niet, maar toen ik dit hoesje zag, moest ik het gewoon kopen! De zoektocht naar HET hoesje is ten einde, heerlijk. Gevonden bij Freling&Freling in Utrecht, 1 van mijn favoriete winkels voor kleding, maar de kleding kon me even gestolen worden 🙂 En het lollige van een iPhonehoesje is dat je er de hele dag wel mee in de weer bent. Leuk of niet, maar dan is het geld best goed besteed toch?

De kleding in deze winkel kon me natuurlijk niet helemaal gestolen worden 🙂 Mijn oog viel op een goed fout leren jasje met slangenprint. Juist ja, zo fout en denk er dan nog even gouden ritsen bij en je hebt hem. GEWELDIG jasje. Echt. Maar M was helaas te krap. Komt ie:

En? Te gek he? Maar goed, te klein dus. Goosecraft heeft veel mooie leren jasjes zag ik maar mooi blauw en fijn beige is toch wat gewoontjes als je oog op deze slang is gevallen, dus die werden het niet.

Eigenlijk houd ik niet van winkelen. Winkel in, winkel uit, nix voor mij. Mooie kleren kopen houd ik wel van 🙂 en het leuke van Freling&Freling is dat ze er hippe dingen hebben in alle prijsklassen, echt scherp geprijsd maar als je wilt kun je ook een hoop geld kwijt natuurlijk. Je kunt er ook een winterjas kopen van Canada Goose die inderdaad aan een ketting hangt. Nog fijner: Freling&Freling heeft ook een filiaal in Vleuterweide. Beetje raar wellicht, maar lekker rustig daar, makkelijk parkeren en als ik bij F&F niet slaag, kan ik gelijk door naar Sterk Store. Grote winkel, veel keus, van wat klassiek tot hip. En van schoenen tot shirt en bijpassende riem en sjaal. Fijn! Aardige mensen en lekkere koffie. Had een keer een prachtige spijkerbroek aan en stond voor de spiegel te kijken toen mijn oog op het prijskaartje viel, iets met 189 euro. Ik flapte eruit dat ik dat wat veel vond voor een spijkerbroek. “Oh”  zei  de verkoopster, “ik heb nog wel iets dat er precies op lijkt”. En die zat ook super en kostte de helft geloof ik. Top geregeld.

Leonoor vindt winkelen wel leuk. Ik moet van haar in het pashokje wachten en zij brengt dan van alles binnen wat zij mooi vindt. Een roze riem met sterretjes erop. Ik mag stilstaan als zij de riem omdoet en vervolgens bekijkt ze het resultaat. Heel gek ze vindt alles mooi 🙂 Het leuke aan meisjes van 5 is ook dat ze alle tijd hebben. Sluitingstijd of niet…

Goed, het was half 6 geworden, Wouter zat al aan de rosé met de eigenaar van de winkel en het personeel wilde ook wel eens naar huis. Dus mijn superhoesje afgerekend (en ook 2 lange mooie hemden van Claessens en 1 hippe bloes voor als de zon nu eindelijk eens gaat schijnen!) en toen onze belofte nakomen: een puntzak. Voor Karel is naar Utrecht of koffie met appelbollen bij Graaf Floris of een puntzak bij Manneken Pis. Tja, die naam bevordert de zaak niet erg maar naar hun zeggen hebben ze de beste friet van NL. En dat vindt Karel ook. Dus om iets over half zes stonden we daar, bij de paarse frietkraam in een verlaten Utrecht, tot zijn grote geluk. Want om 17h als bij toverslag is al het  winkelend publiek verdwenen en zijn ineens alle zaken dicht. Ook de 2 andere vestigingen van Manneken Pis en Karel kreeg het al benauwd. Dat de straten verlaten waren kon ook komen omdat het al een tijdje miezerde. De regen deerde ons niet en met een buik vol friet op naar het station, lekker naar huis.

Hip, hipper, hipst

Afgelopen zaterdag konden we dus “kinderloos” onze tijd indelen. En wat doe je dan? Naar de stad! Eindelijk eens tijd & geld spenderen aan onszelf. Dus op naar Utrecht, verse koffiebonen bij Levelt inslaan incl een super lekkere reep chocola, koffie met appelbollen bij Graaf Floris (een aanrader!) en toen door naar Freling en Freling. Helemaal top, deze winkel in de Zadelstraat. En ik houd niet eens van winkelen!

Hip, hipper, hipst

Eerst naar de mannenafdeling. Daar plofte ik in loungestoelen, kreeg koffie en water, heel fijn. Ondertussen koekeloerend naar hippe kerels die onzeker in de spiegel staan te kijken, fijn theater. Hippe broeken en truien voor de man ingeslagen. Mijn lief heeft altijd mazzel: hij past alles en wat hij mooi vindt is er altijd in zijn maat. De Redwings gingen hem iets te ver evenals het hippe  Matthijs van Nieuwkerk-look hemd. Jammerrr…. het was te proberen 🙂 Dan steken we over naar de meisjesafdeling. Daar ploft manlief in de fijne stoelen, krijgt koffie, thee of water en als je er om 17h nog zit zelfs bubbels. Mooi, want dan kan ik passen en meten tot ik een ons weegt. Nou houd ik niet van winkelen en kleding is het minst favoriet. Meestal verloopt kleding kopen als volgt. Ik neem een zooi kleding mee een hok in, verzamel al mijn moed en begin te passen.  Als de eerste 3 dingen 1. passen, 2. leuk staan en 3. een leuke prijs hebben, dan gaat het wat worden. Dat is alleen op een zeldzame geluksdag. Vaker gaat het zo. Ik probeer broek nr 3 en krijg die niet eens over mijn heupen, een grotere maat is er natuurlijk niet. Tijd om in een depressie en in mijn oude kleding te schieten. Dan verlaat ik de winkel in sombere staat om op weg te gaan naar Broese en heel gek, daar slaag ik altijd. Dan kan ik toch nog enigszins vrolijk naar huis.

Terug naar Freling en Freling en afgelopen zaterdag. Om half 6 verliet ik de winkel met 3 passende, hippe broeken (een record!), een vestje, een ueberhip vest en t-shirt in alle soorten: lang, met en zonder col en in alle kleuren. Ik kan weer hip op het schoolplein verschijnen en daar gaat het om.

P.S. Heb Freling en Freling aangeraden om in Houten een filiaal te openen. Hier zijn yuppenmoeders zat die goed geholpen willen worden aan passende kleding met prettige prijs.

Blije maandag

Een mooie tas!Tralala, hier word ik blij van! In het echt is ie mooier natuurlijk, deze tas van Toni Perotti. Een statement. En
een hoop vakken, heerlijk. Afgelopen zaterdag gespot in Utrecht in een ouderwetse lederwarenzaak met een supercollectie handschoenen. Zin om je een dame te voelen? Dan moet je er echt even gaan kijken: Ger Schoen aan de Lijnmarkt. Alles van Laimbock is er en de mooiste vond ik de paarse dames handschoenen. Heel hip. Uiteraard die van glad leer voor nu en de suede met wol gevoerde voor als de winter echt los barst. Wat een luxe.

Blije maandag

Waar ik ook blij van werd: de kinderen waren logeren. Toch heerlijk om 24h even niet in schema’s te denken en je als ongebonden yup te gedragen. Ik voelde me bijna jarig. En de kinderen hadden het ook leuk, die waren met hun neefje naar Duro&Dam.

Vandaag werd ik blij van verse kaas bij de kaasboer! Jammie, wat is dat toch smakelijk. Voor me stonden 2 vrouwen die echte Hollandse kaas wilden. Ze kwamen uit Jordanië, ik riep enthousiast saba al gher (goedendag!) en we raakten aan de praat. Sinds ik in Jordanië ben geweest ben ik fan van Arabische mensen. Ik heb alleen maar super aardige, warme mensen ontmoet en aan mijn week daar bewaar ik geweldige herinneringen. Blij werd ik van de uitnodiging van Hala uit Amman om haar verloving bij te wonen. De wereld is een warm bad! Ik hoorde op de radio dat multicultureel uit is, het heet nu intercultureel. Geef het een naam, ik zou zeggen just do it! Met mensen omgaan that is. De kaasactie eindigde met telefoonnummers en een koffiedate. Want een van de dames woont bij mij om de hoek.

Blij werd ik van ons nieuwe neefje Hugo. Hij is klein en lief! En zo’n pasgeboren gezin, daar word ik altijd emotioneel van.

Blij dat ik een superleuk idee heb voor Wouter voor a.s. 5 december.

Morgen gaat Leonoor voor het eerst naar school. Daar ben ik blij mee! En zij ook. Ze telt al af sinds de zomervakantie en nu is het dan zover.

Blij dat ik mooie witte lelies zag! En die staan nu hier in de vaas te pronken. Blij ook dat ik mooie schetsen voor een bijzettafel heb gemaakt. Eens kijken wat we voor Cocoon kunnen doen! Check the Bellini en je ziet een voorproefje van onze aanwinst die hopelijk eind november ons huis komt verfraaien.

Kortom, een hele blije maandag it is!