Valentijnsdag

Op Valentijnsdag kreeg ik chocolade in alle soorten & maten onder het motto “40dagenMETsuiker”. Jammie! Tussen de cadeaus zat ook deze chocolade. Dit had mijn liefje (die niet altijd even enthousiast is over het suikervrije eten en af en toe vreest dat ik doorsla) samen met Karel (een chocola-addict eerste klas) bij de Bijenkorf gevonden. Suikervrij! Beter nog: fairtrade en met stevia. Wauw! Wat een vondst. Al die 40 dagen zonder suiker niets gevonden dat suikervrij was behalve Lovechoc. En hoewel de verhalen lovend zijn, vind ik het niet echt lekker. Het is na 40 dagen nog niet op dus dan weet je genoeg.

Stil

Maar deze chocola is heerlijk! Dus op zoek naar meer informatie, meer smaken en of ik het ook in ons dorp kan kopen. Tik Chokay in bij Google en? Het wordt stil. Zelfs de site van Chokay komt niet bovendrijven. Als je die toch vindt, kan je nergens op klikken, zelfs niet op contact. Er staan wel tig zeer verleidelijke verpakkingen op, maar kopen? Helaas.

Bio or not bio?

Gisteren bij de biologische winkel ook op jacht naar suikervrije chocolade. En die hebben ze wel, maar Chokay niet. Dom van me: het is wel supervoedsel maar niet biologisch… Best lastig zo, verantwoord eten. Bij AH stond ik ook voor een malle keus: chocopasta biologisch of fairtrade. Allebei in 1 potje hebben ze niet. Je moet kiezen. Best maf eigenlijk.

Gelukkig is het nu Krokusvakantie en kan ik geheel legaal een leuk uitje creëren op jacht naar de Chokayrepen. Met de kinderen in de trein op expeditie naar de Bijenkorf. Ik neem een grote tas mee!

 

40 dagen zonder suiker

Waar ik het vond geen idee, maar eind vorig jaar gaf ik me op. Voor 40dagenzondersuiker. Een leuke uitdaging dacht ik. Stiekem niet helemaal nieuw voor me want de boeken van Sonja Kimpen, DE Sonja uit België had ik in de bieb geleend en gelezen. Zij is ook voor suiker uit je dagelijkse voeding. En ze is praktisch en dat spreekt me aan. Ook mag het geen dieet heten, met een dieet houd je namelijk ooit weer op. En dan word je meestal weer dikker….

En nu zitten de 40 dagen er bijna op. Inclusief 1 smokkeldag per week, meestal de zaterdag. Want een wit vers bolletje van de bakker met pure hagelslag, tja, dat is gewoon heerlijk! En dat blijft heerlijk.

Reis

De ontdekkingstocht naar pure producten is een leuke. Je moet wel wat geduld hebben en je fiets klaarzetten, want er komen nieuwe adressen op je boodschappenlijst. Bijvoorbeeld de biologische winkel. Meestal zijn de suikerloze producten duurder, maar dat weegt op tegen de kosten van alle verleidingen die je nu niet mee naar huis neemt. Bij Albert Hein was ik een hoop meer tijd kwijt met het lezen van etiketten en veelal kon het product weer terug in het schap. Want suiker zit werkelijk overal in! Echt onthutsend. Zelfs in goed bruin brood. Waarom? In ham, in super lekkere verse grillworst van de slager, in kipfilet voor op brood, in Tucjes zit ook suiker. Dus de wagen ging vol met groente, fruit, dadels, vijgen, rozijnen, kaas, crackers, pindakaas (Calve naturel), yoghurt en zo nog wat. Boodschappen doen is nu sneller: het meeste mag niet in het wagentje. Best overzichtelijk. En op het wereldwijde web blijkt een legioen aan suikervrije goeroe’s inclusief inspirerende kookboeken. Het is geen dieet maar een lifestyle! Ik ben hip het jaar begonnen, joehoe.

Bevlieging

Deze nieuwe bevlieging (althans dat hoopt het thuisfront) levert gemengde reacties op. Volkoren pasta, volkoren rijst? Mmmm, dat vinden ze niet zo lekker. Maar dat alle witte bolletjes van de bakker voortaan maar door 3 mensen gedeeld hoeft te worden is geen punt. Karel roept nu wel enthousiast “ik mag vast wel een kaasstengel, want daar zit geen suiker in!”

En de hamvraag: val je er ook van af? Sinds ik op suiker ben gaan letten (100% suikervrij red ik niet) ben ik 5 kilo kwijt. Het idee is dat je na 1 jaar beter kunt zeggen hoeveel kilo je kwijt bent geraakt. Maar naast kilootjes die er best af mogen is het ook fijn om van die enorme suikerdips af te zijn. En het (te) volle gevoel na het eten, dat mis ik ook niet. Wel mijn chocolaatje bij de koffie. Die mis ik wel. Dus die mag in het weekend en dan niet de suikervrije (bleh) maar gewoon superchocolade, liefst puur.

Aftellen dus, nog maar 3 dagen. Eens kijken of ik de tips, recepten en de bemoedigende verhalen van mijn nieuwe zondersuikervrienden ga missen.