Thuisblijven als vakantie oftewel staycation: een experiment

Deze zomervakantie blijven wij thuis. Niet in de file naar Zuid-Frankrijk of het Gardameer, maar thuis in de Vinex. Thuisblijven als vakantie oftewel staycation: een experiment. Vlak voor dit besluit lees ik deze column in het AD en daar vind je tussen de regels door de spelregels voor een staycation:

  1. maak een lijst met alle uitjes in de buurt waar je de rest van het jaar niet aan toekomt. Of in ons geval al jaren niet.
  2. je mag niet klussen of schoonmaken
  3. zodra de zon schijnt ga je zwemmen & zonnen. Dat zou je op de camping ook doen.

Eenmaal besloten geniet ik van de rust. Niet inpakken, geen checklists, niet het huis opruimen en mierproof maken, geen was extra doen, niet de koelkast leeg plannen en idem voor de vriezer, niet uren internetten voor dat leuke adresje om de heen- en de terugreis naar het zonnige zuiden te onderbreken. Helemaal niets. Geen voorbereiding. Dat bevalt me wel.

Eerste uitstapje is naar Utrecht om van alles te bekijken waar ik de rest van het jaar niet (toe) kom maar wat wel op mijn wishlist staat: bijvoorbeeld op ons gemak door de Wijnstraat dwalen. Met onder andere De Kazerij en een biologische appie, het Vlaamsch Broodhuis en superleuke kleding- en woonwinkels.

Zomervakantie 2016: staycation

Als toerist in eigen land eh stad drinken we koffie bij Anne&Max en ik besluit iets te nemen wat ik niet ken: homemade lemon cheesecake en homemade icetea. Wat een feest. De witte chocoladetaart is de tip van de dag! Goddelijk.

In de etalage bij Potten & Pannen spotten we een prachtige blauwe poffertjespan. Ook al jaren een voornemen: zelf poffertjes maken. Leonoor en ik scoren de loodzware want gietijzeren pan en ik beloof Karel dat poffertjes een prima dessert zijn.

Een goede plek om even af te koelen

Kom gerust even binnen gebaart een vriendelijk uitziende man. We staan voor een mooi statig gebouw in Utrecht aan de Oudegracht. Het is behoorlijk warm in de stad dus wat verkoeling is best aantrekkelijk. Het gebouw blijkt een schuilkerk, daar zijn er meer van zo vertelde de vriendelijke man. We bewonderen het orgel, leren alles over de doopsgezinde gemeente, de rijke geschiedenis van het pand en hoe de voorganger warme voeten hield in de winter. Na een halfuur nemen we weer afscheid. Een heerlijke plek om tot je zelf te komen: je zou er bijna met een boek gaan zitten lezen.

Manneke Pis

Een bezoek aan Utrecht is voor Karel pas geslaagd als hij een puntzak heeft gekocht. Een Schanulleke zonder wel te verstaan oftewel friet. Deze puntzak dient lopend te worden genuttigd. Ik strijk mijn hand over mijn hart: ik heb een hekel aan lopend eten.

Onderweg terug naar onze fietsen valt mijn oog op een theelicht van boerenbont, het servies van mijn ouders voor doordeweeks (geen grapje). De winkel blijkt van stichting de Arm en is net een museum. Pinnen kan niet en met mijn laatste kleingeld koop ik voor het eerst van mijn leven iets bij de Arm.

Voornemen 2: lekker koken en eten

Een ander voornemen voor de thuisblijfvakantie was nieuwe gerechten koken. En alsof De Krat dit wist, kreeg ik mail van ze. Dat de zomervakantie een bijzonder goede periode kan zijn om wat uitgebreider te koken. Dus bestelde ik een weekendkrat de Luxe.

We maken heerlijke pittige garnalen in knoflook als voorgerecht en stoofpot van geitenvlees als hoofdgerecht. Smullen is het! Wat een paar uur pruttelen in kruiden en tomatensaus in de oven voor effect heeft, zalig. Leonoor vindt het niet zalig maar zielig en neemt geen hap van het lieve geitje. Het is een biologische geit, die heeft een goed leven gehad probeer ik nog. Ze is niet te vermurwen en eet alleen de puree en de sperziebonen in rauwe ham gebakken. Prima, zo hebben wij meer van de goddelijke stoof. Om het gezellig te houden gaat na de garnalen en de geit hup de blauwe gietijzeren unit op het vuur en bakken maar.

Verder zit in De Krat een recept voor bietentaart met geitenkaas. Daar kijkt Wouter niet heel blij bij maar hij worstelt zich dapper door te taart.

Nog op de lijst voor deze 2 weken: naar Leiden voor de tentoonstelling over Boeddha en naar de Parade in Utrecht. Word vervolgd.

 

Gepubliceerd door

Ingeborg

Op reis in dit leven, als moeder, als vrouw, als mens, deel ik graag wat ik zoal tegenkom. Op het gebied van eten, werk, reizen, kinderen, wonen in de Vinex en dromen. Leuke en inspirerende dingen & soms ook minder leuke ervaringen.