De Lek

Zomervakantie 2016: we blijven thuis

Al jaren rijden we regelmatig langs de pont naar Beusichem. Altijd in de auto op weg naar Wijk bij Duurstede om dochterlief naar haar vriendin te brengen. Een van mijn voornemens voor onze thuisblijfvakantie, ook wel staycation genoemd, was om nu eens dit pontje te nemen naar de overkant van de Lek. Met de fiets welteverstaan. “Net als in Tsjechië he mam?” zei Leonoor.

Zomervakantie 2016: we blijven thuis

Vandaag is het zover. Het wordt geen weer om naar het strand te gaan, dus op de fiets. Uiteraard onder luid protest van 2 minderjarigen. Hoe ongelofelijk saai is een fietstochtje? Met de belofte dat er te shoppen valt in Culemborg verstomt het gemopper. We rijden het dorp uit, over de brug naar Schalkwijk en dan de dijk op richting Beusichem. Binnen 5 minuten heb je vakantiegevoel en geniet ik van het uitzicht over de Lek en de uiterwaarden. Na een half uur lekker slingeren over de dijk komt het pontje in zicht. Aan de overkant blijkt links een camping en rechts een mooi veerhuis dat al heel lang dienst doet als koffiestop. Karel heeft zijn fiets al geparkeerd en op slot gezet voor ik het doorheb. “Mam, ze hebben hier ook pannenkoeken!”

Gewoon Hema

Na koffie, taart & pannenkoeken fietsen we door Beusichem via de dijk verder naar Culemborg. We zien veulens, ooievaars, prachtig verbouwde boerderijen en keurige tuinen. In Culemborg is het rustig, heel rustig. Het is tenslotte maandag. De bakker heeft heerlijk brood en een superaardige verkoopster.We kopen de halve bakkerij leeg (Wouter heeft trek 🙂 ) onder ander nog thuis af te bakken spelt-desembrood. Veel winkels zijn dicht behalve de Hema. We blijven er bijna een uur en bekijken op ons gemak alle schappen. Door het jaar heen kom ik weinig in winkels, maar nu is het leuk om alle nieuwe producten te kunnen bekijken. Met nieuwe hoeslakens, een badjas voor dochter, nieuwe vaatdoeken (zwart en grijs, die blijven langer “fris”), een onesie-pyjama gaan we op naar de kassa. Onderweg naar de uitgang komen we langs alle nieuwe Hema-stationary: papier, pennen, potloden, mapjes, we love this! Dus voor de tweede keer naar de kassa. Terwijl manlief afrekent, ontdekt Leonoor de nagellakken. Dat schap is groter dan ik me kan herinneren. Prachtige kleuren en volgens de Linda. prima kwaliteit. Dus testen we 10 kleuren op Leonoors nagels en kunnen niet kiezen welke we nemen.

Pokemon-drukte

Het mag dan heel stil zijn in Culemborg deze maandag, er zijn een paar plekken waar dat anders is. Topoverleg over hoeveelheden XP en CP, over goldducks, gyms en pokestops. Karel raakt regelmatig in gesprek met vreemden in deze geheimtaal met meestal als eerste vraag “welk team ben jij?”. Het antwoord “geel” leidt niet altijd tot applaus. Als er genoeg Pokemons zijn gevangen kunnen we weer verder. We hijsen ons op de fiets met inmiddels volle fietstassen en verlaten Culemborg via de haven. Jawel, er is hier een heuse haven met bijbehorende schattige huizen. De pont ligt klaar en zo steken we de Lek weer over. Aan de overzijde hebben we wind mee de dijk af en worden we naar huis geblazen.

 

Foto credits: Flickr/Frans Schouwenburg

Gepubliceerd door

Ingeborg

Op reis in dit leven, als moeder, als vrouw, als mens, deel ik graag wat ik zoal tegenkom. Op het gebied van eten, werk, reizen, kinderen, wonen in de Vinex en dromen. Leuke en inspirerende dingen & soms ook minder leuke ervaringen.